Go to content Go to search

Wat moet ik doen voordat ik mijn houten vloer begin te leggen?

Voordat je start met het plaatsen van je nieuwe parketvloer, zorg je eerst voor een goede ondergrond. Een stofzuiger en borstel is alles wat je nodig hebt.

Heb je jouw ondervloer grondig gecontroleerd? Is hij droog, proper en waterpas en ben je nu klaar om met de plaatsing te beginnen? Controleer simpelweg een paar dingen en je kunt aan de slag.

 

  1. Bewaar de nieuwe vloerplanken in de verpakking en leg ze in de ruimte waar je ze gaat plaatsen. Zo kunnen de planken alvast acclimatiseren. Bewaar ze er minstens 48 uur in de zomer en 4 tot 5 dagen in de winter. Een nieuwe vloer kan het best gelegd worden bij een kamertemperatuur tussen 18 en 20 °C en een relatieve vochtigheidsgraad tussen 40 en 60%.
  2. Controleer ondertussen je gereedschapskist om er zeker van te zijn dat alles wat je tijdens de plaatsing nodig hebt binnen handbereik is. Maak je vooral geen zorgen. Voor het plaatsen van een parketvloer heb je geen ‘speciaal’ gereedschap nodig. Je vindt alles wat je nodig hebt in je plaatselijke doe-het-zelfzaak.
  3. Verwijder al het vuil van de ondervloer met een borstel of stofzuiger.
  4. Als je dit nog niet gedaan hebt, controleer dan ook of de vloer waterpas ligt. De ondervloer mag niet meer dan 2 mm per meter EN 1 mm per 20 cm afwijken. Grotere oneffenheden moet je egaliseren.
  5. Het is belangrijk dat je ondervloer droog is voordat je met de plaatsing begint. Het vochtgehalte moet lager zijn dan CM < 2,5% (75 % RL) voor cementgebonden chape en CM < 0,5% (50 % RL) voor anhydrietgebonden chape. Als het vochtgehalte hoger is of hoger kan worden, moet je andere soorten vochtwering gebruiken. Indien vloerverwarming gebruikt wordt, vereist een cementondervloer een CM < 1,5% (60% RL) en een anhydrietondervloer een CM < 0,3% (40% RL). Zorg ervoor dat het vochtgehalte van een houten ondervloer minder dan 10 % bedraagt.

 

Meer informatie:

Bekijk de video

Vond je dit artikel nuttig?
Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Oeps! Er is iets misgegaan.

Er is een onbekende fout opgetreden. Gelieve het opnieuw te proberen. Neem contact op als het probleem blijft bestaan.