Langer genieten van je eigen huis: hoe doe je dat?

We leven almaar langer en blijven ook langer gezond. Steeds meer mensen blijven daardoor ook langer in hun eigen huis wonen. Dat is uiteraard een mooie evolutie, maar het is best om tijdig na te denken over de nodige aanpassingen aan je huis. Naarmate je ouder wordt veranderen immers ook je woonbehoeften en mogelijkheden. Hier vind je alvast een paar tips. 


Verhuis de slaapkamer naar de benedenverdieping

Hoe ouder we worden, hoe moeilijker het wordt om de trappen op- en af te lopen. Huizen met alleen een gelijkvloerse verdieping zijn ideaal om lang te blijven wonen. Telt je huis meerdere verdiepingen, dan is het verstandig om tijdig na te denken over een reorganisatie van de kamers. Plaatsen die je het vaakst gebruikt, breng je best onder op de benedenverdieping.

In de meeste gevallen betekent dat dus bijvoorbeeld dat je de slaapkamer en indien mogelijk zelfs de badkamer verhuist. Moet je toch nog geregeld trappen doen, let er dan op dat je stevige trapleuningen hebt of laat op latere leeftijd desnoods een traplift installeren. Moet je de bovenverdiepingen dan laten verpieteren? Uiteraard niet. Je kan er bijvoorbeeld een logeerkamer of speelkamer voor de kleinkinderen onderbrengen. Gebruik de andere kamers als bureau- of opberguimte. Of – waarom niet- creëer eindelijk je eigen privé-bibliotheek! 


Creëer een open en veilige leefruimte

Een ongelukkige val is de meest voorkomende oorzaak van letsels op hogere leeftijd. Maak je huis dus tijdig valveilig. Een effen vloer, met zo weinig mogelijk obstakels is cruciaal. Werk niveauverschillen en drempels zoveel mogelijk weg. Laat meteen de welkomstmat in de inkomhal inwerken in de vloer en investeer niet meer in lage meubelen. Overweeg ook om in de badkamer met anti-slipmaterialen te werken en een inloopdouche te installeren.

Mocht je later echt minder goed te been zijn en nood hebben aan een looprek, rollator of rolstoel, dan is het belangrijk dat je je daarmee goed kan bewegen door je woning. Als je verbouwingen overweegt, kies dan meteen voor een zo groot mogelijke, open leef- en eetruimte. Laat zoveel mogelijk tussenmuren verwijderen en verbreed de deuren. Op die manier creëer je trouwens ook extra lichtinval en ruimtegevoel in het gedeelte van je huis dat je op latere leeftijd het vaakst gebruikt. Bij dit soort verbouwingen kies je best meteen ook voor één soort vloerbedekking die is aangepast aan al je noden.


Kies voor comfort, luxe en gemak

Ouder worden is een zegen, geen vloek. Je krijgt meer tijd voor jezelf en je kinderen worden hoe langer hoe meer financieel onafhankelijk. Durf dus te investeren in je huis en kies voor materialen die zowel luxe uitstralen als gemakkelijk zijn in onderhoud. In vele, vooral oudere huizen ligt bijvoorbeeld nog vasttapijt. Uiteraard voelt dat aangenaam warm aan, maar in tapijten hoopt zich veel stof op en ze zijn niet eenvoudig om schoon te maken. Bovendien zijn ze niet altijd even handig voor gebruikers van een rolstoel of rollator.

De laminaat- en parketvloeren van Quick-Step zijn antistatisch, waardoor ze veel minder stof aantrekken dan andere vloeren. Ze zijn makkelijk schoon te maken en vragen weinig onderhoud. Je kan ze zelfs installeren in de keuken of badkamer en je kan er bovendien vloerverwarming onder installeren. En door hun krasbestendigheid hoef je je bovendien nooit zorgen te maken als de kleinkinderen over de vloer komen!


Quick-Step Vinyl Balance Click, zijde eik grijsbruin, woonkamer
Top