De Memphis look: voor echte durvers!

Met zijn abstracte patronen, geometrische motieven, felle kleuren en contrasterende combinaties kleurde de Memphis-stijl in de jaren tachtig volledig buiten de lijntjes. En nu de jaren tachtig weer helemaal terug zijn, maakt ook Memphis zijn comeback!

De Memphis-beweging ontstond in 1980, toen een groepje gelijkgestemde designers op een avond samenkwam in … de modestad Milaan. Volgens de ontwerpers was het design van die tijd wel stijlvol, maar onpersoonlijk en kleurloos. Ze creëerden een heel eigen stijl met drukke prints, felle kleuren, geometrische patronen en een resem aan verschillende materialen. Hun inspiratie haalden ze uit de pop art en art deco, hun naam van een  Bob Dylan-song die toevallig opstond tijdens hun samenkomst: ‘Stuck Inside of Mobile with the Memphis Blues Again’.

Voor excentriekelingen en durvers

De Memphis-school domineerde in de jaren tachtig een tijdlang de mode- en interieurwereld. Ze stond voor excentriciteit en durf: metallic en fluorescerende kleuraccenten, knotsgekke vormen en patronen, opvallende meubels, decoratiestukken en sieraden. Memphis was zo ‘over the top’ dat het alweer even snel verdween als het was opgekomen. Maar met de revival van de jaren tachtig kwam ook de Memphis-stijl de laatste jaren terug: eerst op de catwalk, later ook in de interieurwereld.

Vrolijke patronen

In tegenstelling tot dertig jaar geleden, zijn de meubels vandaag wel strakker afgewerkt, minimalistischer en iets rustiger van kleur. Maar de geometrische patronen en de vrolijke, grafische elementen blijven behouden: een lijnenspel in zwart-wit, kronkels of blokjes, rechthoeken, cirkels en kegels, …

Natuurlijke tinten, opvallende accessoires

Die drukke patronen gaan wel vaker samen met ingetogener, natuurlijke tinten en materialen, dat zorgt voor een iets ‘rustigere’ — maar allesbehalve fletse – look. En het maakt afwisselen met opvallende accessoires veel makkelijker.  ‘Terug naar de eighties, maar hou het klassevol’ is het adagio. Wil je de Memphis-look integreren in je interieur, overdrijf dan in elk geval niet — anders ontstaat al snel een bombastisch effect.

Strakke basis

Cruciaal is een strakke basis. Alles start bij de keuze van de vloer. Kies voor een exemplaar in wit of grijs, die je dan perfect kan combineren met felle accessoires, kleuraccenten en materialen als blank hout, keramiek en marmer in verschillende formaten en vormen.

Extra tip: kies je voor een vloer in marmer- of betonlook, ga dan voor een gebruiksvriendelijke versie in laminaat of vinyl, bijvoorbeeld uit onze Arte- of Ambient Click-collectie. Imitatievloeren zien er dankzij de moderne technieken levensecht uit, ze zijn waterbestendig én makkelijker te onderhouden!

 

Gerelateerde Stories
8/07/2015
Top