Hoe houtproducten CO2 uit de atmosfeer houden

Wist je dat de biomassa van hout voor de helft uit koolstof bestaat? Jaar na jaar zuiveren houtproducten miljoenen tonnen CO2 uit de atmosfeer. Quick-Step geeft tekst en uitleg.

Quick-Step wood helps us breathe

Een bos in je woonkamer

Bomen zijn het plantaardig equivalent van stofzuigers. Via fotosynthese absorberen ze koolstofdioxide (CO2) en slaan die op als houtbestanddelen. Dat is goed nieuws, want de toenemende uitstoot van CO2 is een belangrijke oorzaak van klimaatsverandering. Slechts wanneer een boom begint te rotten of vuur vat, komt de koolstofdioxide opnieuw in de atmosfeer terecht.

Wordt een boom echter gekapt en verwerkt tot meubels, vloeren of bouwmateriaal, dan houdt het nieuwe houtproduct de CO2 gedurende de volledige productlevenscyclus vast. Mocht het houtgebruik in Europa jaarlijks met 4% stijgen, dan zou elk jaar maar liefst 150 miljoen ton CO2 extra in houtproducten worden opgeslagen*.Koolstof recycleren

Wanneer je houtproducten recycleert of hergebruikt, houden ze de koolstofdioxide ook vast na het einde van de productlevenscyclus. Kies bijvoorbeeld voor teruggewonnen hout – het hout van oude vloeren, spoorbielzen, schuren ... Zo hou je de atmosfeer blijvend schoon.

Kleine ecologische voetafdruk

Naast CO2-opslag worden houtproducten ook gekenmerkt door een energiezuinig productie- en bewerkingsproces. Dit betekent dat hout, in vergelijking met andere materialen, een veel kleinere CO2-voetafdruk heeft. Kortom: hout als bouwmateriaal biedt een groenere oplossing in de strijd tegen klimaatverandering.

*Bron: www.houtgeeftzuurstof.be.

Top