Hoe creëer ik een klassiek en stijlvol interieur?

Zacht en basic kleurenpalet

Een Shabby Chic interieur kenmerkt zich door zachte en warme kleuren. Neutrale kleuren nemen de bovenhand en vormen de perfecte basis. Naast lichte natuur- en aardse kleuren krijgen ook pasteltinten van roze, blauw en violet een plek in dit soort interieurs. Ook bij de Brocante stijl laat je harde en felle kleuren laat achterwege: it’s all about the soft. Grijs en (gebroken) wit zorgen hier wel voor de heldere accenten. In een Victoriaans Engels interieur kan je aan de slag met zilveren en bronzen accenten.

Vloer met karakter

Aan een goede basis draagt uiteraard ook de gekozen vloer zijn steentje bij. Hout is een klassieker op het gebied van vloerbedekking en dat is voor dit interieur ideaal. Niets kan op tegen de natuurlijke charme en warmte van hout. Kies voor een stevige vloer die jaren meegaat en na verloop van tijd nog meer karakter krijgt.

In een Brocante of Shabby Chic interieur kies je voor de vloer opnieuw het best voor een lichte kleur. Blijf bij het oorspronkelijke kleur van een zachte eikenhouten vloer of ga voor planken die meer bewerkt zijn en eerder naar een witte of grijze kleur neigen. Op en top klassiek en het maakt de ruimte ook een pak lichter en ruimer. De Victoriaanse stijl vraagt echter om een ander type vloer. Hier worden vaker donkerbruine, warme vloeren gebruikt die nog meer de authenticiteit van het natuurlijke product uitstralen.

 

Elegant gemeubeld

Net als bij de vloeren, is ook hout onmisbaar bij de keuze van je meubels. Zeker in het Victoriaanse interieur kies je opnieuw voor donkerdere houtsoorten. Massief meubilair in donker hout, zwaardere kroonluchters, plafondhoge boekenkasten en een sofa in het typische Chesterfieldgenre in donkerbruin leder. De Victoriaanse stijl staat voor stijlvolle praal en pracht. Ook rondingen en krullen zijn onontbeerlijke elementen en brengen dynamiek in huis.

Vintage of vintage uitziende items zijn dan weer ideaal voor een klassiek interieur in de Brocante stijl. Natuurlijk en pastel zijn de sleutelwoorden bij de keuze van de meubels. Charmant en oud: dit soort meubilair brengt de romantische stijl pas echt in huis.

Shabby Chic staat voor stijlvol met schoonheidsfoutjes. Dit vertaalt zich ook in de keuze van het meubilair. Wit houten meubelen en erfstukken gecombineerd met nieuwe, moderne items is hier een match made in heaven. Lichtjes verweerde exemplaren zorgen voor optimale authenticiteit en een ietwat vervlogen uitstraling. Kijk bij de keuze van de meubels ook naar gebogen stoel- en tafelpoten. Door deze vormgeving krijgt je interieur ook een landelijke toets. In alle drie de interieurs hoef je niet bang te zijn om het rustig en simpel te houden. Eenvoud laat een klassiek interieur net harmonie en gezelligheid uitstralen.

 

Gezelligheid troef

De juiste accessoires zijn de perfecte aanvulling en geven de inrichting van je woning een bijzonder touch. Toch blijft de regel om niet te overdrijven: less is nog steeds more. Net als bij de andere klassieke elementen, laat je ook hier al te felle en opvallende kleuren het best achterwege om een frontale botsing met de rest van de kamer te voorkomen.

Kussens met fluweel en kant, bloemmotieven of pailletten, nostalgische lampenkappen en zilveren schalen en vazen: bij Shabby Chic is het leuk dat niet alles allemaal perfect bij elkaar hoeft te passen. Ook natuurlijke materialen die de sporen van het verleden dragen (scheurtjes in hout, afgebladderde verf, gerafelde randen, …) doen het hier erg goed.

Vondsten van op de vlooienmarkt zijn ideale accessoires voor in een klassiek brocante interieur. Het gebruik van zachte stoffen als katoen en linnen, lichte bloemenmotieven en pastelkleurige stoelhoezen creëren een huiselijke inrichting. Verse bloemen met zachte kleuren als lelies, rozen of hyacinten maken het geheel af en zorgen voor een frisse touch of green in huis!

In tegenstelling tot het Brocante en Shabby Chic interieur, kan de Victoriaanse stijl wél zwaardere materialen verdragen. Zwaardere stoffen, kroonluchters en donker (bloemen)behang gaan overigens perfect samen met het warme donkere hout dat gebruikt wordt voor de meubels en de vloer. Eeuwig in stijl. Een klassiek interieur is au fond tijdloos. Gisteren, vandaag of morgen: het ziet er altijd stijlvol uit. Het is niet of weinig onderhevig aan voorbijgaande trends, maar des te meer het resultaat van de kracht die het vertrouwde opwekt. Om dit te bereiken ga je het best voor een basic styling en kies je in alle opzichten voor elementen die bestand zijn tegen de tand des tijds en de eeuwig wisselende trends. Maar vergis je niet: een woning met een klassieke inrichting en stijl is doordacht, maar allesbehalve saai!

Eeuwig in stijl

Een klassiek interieur is au fond tijdloos. Gisteren, vandaag of morgen: het ziet er altijd stijlvol uit. Het is niet of weinig onderhevig aan voorbijgaande trends, maar des te meer het resultaat van de kracht die het vertrouwde opwekt. Om dit te bereiken ga je het best voor een basic styling en kies je in alle opzichten voor elementen die bestand zijn tegen de tand des tijds en de eeuwig wisselende trends. Maar vergis je niet: een woning met een klassieke inrichting en stijl is doordacht, maar allesbehalve saai!

Gerelateerde Stories

14/04/2015

Het geheim van een Scandinavisch interieur

14/01/2016

Imperfectie vs. perfectie