Een frisse kijk op studentenkamers

Wanneer je denkt aan typische studentenkamers, dan is stijlvol design meestal niet de eerste associatie die bij je opkomt. Maar het kan ook anders. Dat bewijst de KATHO hogeschool in Kortrijk. Enige tijd geleden startten ze een project om studentenhuisvesting volledig te herdefiniëren. Het resultaat? 'HUB-01', een mobiele terminal die een verfrissende visie geeft op de toekomst van leven en leren.

Educatief design

'HUB_01' is gebouwd rond een centrale hub en beschikt over een aantal mobiele units die kunnen worden 'aangesloten' op een zwevend, transparant paviljoen in de vorm van een enorme iPhone. Dit centrale deel bevat alle gemeenschappelijke ruimtes zoals de woonkamer, keuken, badkamer met douche, enz. Elke individuele unit heeft zijn eigen zonnepanelen en warmtepomp waardoor het bijna volledig zelfvoorzienend is. Doordat de studenten samen de diverse kamers inrichten en hierover discussiëren, stimuleert het project een ontspannen en onbewust leerproces volgens het principe van 'educatief design'.

Maximale personalisatie

Rond de centrale hub liggen enkele gepersonaliseerde kamers, elk gebaseerd op een ander thema. Eén van hen is bijvoorbeeld helemaal geïnspireerd op 'passief wonen': de muren zijn volledig bekleed met zonnepanelen en op het dak staat een windmolen. Een andere kamer heeft een geïntegreerde skateramp. Drie minimalistische witte eenheden van 6 m² bevatten elk een bed, toilet en werkruimte voor studenten die willen leven en werken zonder afgeleid te worden.


Back 2 Basics

Een andere absolute blikvanger van 'HUB_01' is de 'Back 2 Basics' kamer. Ecologie, terug naar de natuur, binnen-buiten en cocooning zijn de sleutelwoorden in deze ruimte. Een groene gevel - bedekt met planten - en houten binnenwanden doen denken aan een boomhut. De vloer en de muren zijn volledig gemaakt van Quick-Step laminaat - gelegd in een ruitjespatroon, waardoor een speelse en warme sfeer wordt gecreëerd.

Inspireer jezelf!

Met dit project hoopt KATHO universiteiten, docenten en studenten te inspireren om het leerproces te innoveren. Wil je jezelf ook laten inspireren, ga dan eens kijken naar 'HUB_01' in Kortrijk of lees er meer over op www.hub01.com.

Noot: KATHO en KHBO worden Katholieke Hogeschool VIVES vanaf september

Gerelateerde Stories
1/01/2013
Top