Hoe bereid je jouw ondervloer voor

Voor de voorbereiding van je ondervloer heb je het volgende gereedschap nodig: een vochtmeter, een stofzuiger, egaliseermiddel, een truweel, een hamer, een beitel en een gewone of elektrische schroevendraaier.

Het eerste wat je moet doen voordat je een houten vloer plaatst, is de bestaande ondervloer controleren. Deuken of oneffenheden in de ondervloer zullen later tijdens de plaatsing voor problemen zorgen. Daarom raden we aan dat je voldoende tijd neemt voor een grondige voorbereiding.

Verwijder de bestaande vloerbekleding, indien er een is. In geval van een verlijmde ondervloer moet de bestaande bekleding volledig worden verwijderd. In geval van een zwevende vloer verwijder je eerst het tapijt, het naaldvilt of eventuele andere niet-waterbestendige vloerbekledingen. Indien de bestaande vloer wel waterbestendig is, zoals pvc of linoleum, moet hij niet worden verwijderd. Gebruik echter altijd een geschikte ondervloer van hoge kwaliteit.

We raden aan om ook oude plinten te verwijderen. Je kan nieuwe plinten plaatsen zodra de nieuwe houten vloer klaar is. Gebruik hiervoor een hamer en een beitel.

Controleer of je ondervloer beschadigd is, bijvoorbeeld of er losse delen zijn. Kleine beschadigingen zijn niet erg. Zolang er geen grote stukken in je ondervloer ontbreken, kan je de vloer veilig over het beschadigde deel leggen. Schroef eventuele losse delen vast. Schroeven is in dit geval beter dan vastspijkeren. Met spijkers kan de vloer na een tijdje immers opnieuw omhoogkomen.

Indien er zich onder de houten ondervloer een kruipruimte bevindt, neem je best contact op met je plaatselijke verdeler voor meer informatie.

Nadat dit gebeurd is, zorg je ervoor dat de ondervloer perfect droog en proper is. Verwijder alle sporen van vet, resten of lijm. Controleer of er nog verloren spijkers zijn achtergebleven en stofzuig de vloer grondig.

Controleer het vochtgehalte van je ondervloer met een vochtmeter. Het vochtgehalte moet lager zijn dan 2,5 CM voor cementvloeren en 0,5 CM voor anhydrietvloeren. Zorg ervoor dat het vochtgehalte van een houten ondervloer minder dan 10 % bedraagt. Ben je niet zeker? Vraag dan advies aan je plaatselijke verdeler.

Controleer of de ondervloer waterpas ligt.

Pro-tip: gebruik een plank om te controleren of de ondervloer waterpas ligt. De ondervloer mag niet meer dan 2 mm per strekkende meter EN 1 mm per 20 cm afwijken.

Is de ondervloer niet perfect vlak, neem dan wat egaliseermiddel en je truweel en maak alle oneffenheden opnieuw vlak. Vergeet niet dat een goede ondervloer ook problemen door kleine hoogteverschillen zal voorkomen.

Bekijk de video

Ook interessant:


Vond je dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback!

Oeps! Er is iets misgegaan.

Er is een onbekende fout opgetreden. Gelieve het opnieuw te proberen. Neem contact op als het probleem blijft bestaan.


Gerelateerde artikels

  • Voordat je begint
  • Welke ondervloer kies ik het beste voor mijn houten vloer?
  • Waar begin je met de plaatsing van je houten vloer

Vind een verdeler in jouw buurt

Of je nu al de perfecte vloer hebt gevonden of nog wat verder wilt verkennen: ons uitgebreide netwerk van Quick-Step verkooppunten is nooit ver weg.

Beste bezoeker,
Ook in deze Corona-tijden blijf je welkom bij onze dealers. Samen respecteren we uiteraard alle regels en zetten we maximaal in op veiligheid.
Of je kan je samples of vloer bestellen in onze webshop en kiezen voor levering bij je thuis. Voor sommige collecties kunnen de levertijden wel langer zijn dan normaal.
#houhetveilig #samensterk