Hoe begin je aan een vinyl vloer

Je hebt gekozen voor een vinylvloer en wil die graag zelf installeren? We helpen je graag op weg en tonen je stap voor stap hoe het moet.

Meet de breedte van de kamer op en deel dat getal door de breedte van een plank. Zo weet je hoeveel volledige plankenrijen je nodig gaat hebben. Maak een markering op de wand waar je laatste volledige plank zal eindigen. De overige centimeters die je niet kan vullen met een volledige plank, verdeel je over twee planken die je aan de uiteinden van de vloer kan gebruiken. Werk niet smaller dan 5 centimeter. Dat bevordert de stabiliteit van je vloer.

Nu ben je klaar om ook je ondervloer te leggen. Weet je niet precies hoe dat moet? Bekijk dan zeker onze video “Hoe bereid je je ondervloer voor?”.

Nadat je de ondervloer hebt geplaatst kan je de planken uit de verpakking halen en de planken van verschillende dozen door elkaar mengen. Zo heb je genoeg afwisseling in de patronen en kleurschakeringen.

Kijk voor je de planken legt of ze nergens beschadigd zijn.

Het mooiste effect krijg je als je vinyl in de lijn van de langste muur legt, parallel met de lichtinval. Let erop dat je voegen niet allemaal in elkaars verlengde liggen. Schranken dus. Zorg er ook voor dat de korte voegen van je planken telkens minimaal 30 centimeter verspringen. Dat zorgt voor het mooiste eindresultaat.

Een muur is overigens zelden helemaal recht, dus je begint beter niet tegen de wand.

Klik de eerste plank van de tweede rij vast in de eerste plank van de eerste rij. Til de plank op met een hoek van 20 à 30 graden en beweeg ze wat op en neer met voorwaartse druk. Dan klikken ze mooi ineen. Vergeet niet te schranken!

Schuif daarna de derde plank horizontaal in. Hou je hand onder de plank en hef ze een klein beetje op. Duw de voeg van de korte zijde zacht naar beneden met je duim, van binnen naar buiten. Zo simpel is het.

Na drie volledige rijen kan je vanop je pasgelegde planken werken. Dat gaat wat makkelijker. Kijk zeker na of alle voegen goed in elkaar geklikt zijn. Duw met de duim om zeker te zijn.

Nu gaan we terug naar de muur om de eerste rij planken te plaatsen. Meet de overgebleven ruimte tussen vloer en muur en teken die over op je planken.

Pro-tip: om makkelijk af te meten plaats je een nieuwe rij planken precies bovenop de vorige en teken je zo perfect af met een overgebleven stukje plank.

Pro-tip: hou altijd ongeveer 5 millimeter over tussen plank en muur. Dat geeft je vloer de nodige expansieruimte waardoor hij later niet omhoog kan komen door grote temperatuurverschillen.

Helemaal op het einde kan je de vloer afwerken met smallere planken. Is je muur niet helemaal recht? Meet dan de afwijking op met een zwaaihaak en teken ze over op je vinyl plank. Snij de vorm uit en klik de plank vast in de voorlaatste rij.

Ziezo, een prachtige vinyl vloer in je kamer.

Bekijk de video

Ook interessant:

 

Let op: de informatie op deze pagina geldt uitsluitend voor flexibele vinyl vloeren van Quick-Step. Voor meer informatie over de plaatsing van Rigid Vinyl raadpleegt u de plaatsingsinstructies voor Vinyl.


Vond je dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback!

Oeps! Er is iets misgegaan.

Er is een onbekende fout opgetreden. Gelieve het opnieuw te proberen. Neem contact op als het probleem blijft bestaan.


Gerelateerde artikels

  • Hoe snij je een vinyl vloer
  • Hoe de ondergrond voorbereiden voor jouw vinyl vloer
  • Welke ondervloer is geschikt voor mijn Quick-Step vinyl vloer?

Vind een verdeler in jouw buurt

Of je nu al de perfecte vloer hebt gevonden of nog wat verder wilt verkennen: ons uitgebreide netwerk van Quick-Step verkooppunten is nooit ver weg.

Beste bezoeker,
Ook in deze Corona-tijden blijf je welkom bij onze dealers. Samen respecteren we uiteraard alle regels en zetten we maximaal in op veiligheid.
Of je kan je samples of vloer bestellen in onze webshop en kiezen voor levering bij je thuis. Voor sommige collecties kunnen de levertijden wel langer zijn dan normaal.
#houhetveilig #samensterk