Hoe de ondergrond voorbereiden voor jouw vinyl vloer

Een vinylvloer installeren start met een grondige inspectie van de bestaande vloer. Oneffenheden in de ondergrond kunnen namelijk voor problemen zorgen later in het proces. Neem dus genoeg tijd voor een grondige voorbereiding.

Verwijder eerst alle bestaande zachte vloerbedekking zoals tapijt, vilt en vinyl. Harde vloerbekleding, zoals tegels en linoleum kunnen blijven liggen, tenzij er te veel oneffenheden zijn. Ligt er laminaat dan kan je die best ook verwijderen. Twijfel je? Bel gerust je verdeler op. Die weet raad.

Heb je een houten vloer? Kijk of er geen sporen van schimmel of insectennesten zijn en let erop dat de vochtigheidsgraad van het hout niet boven de 10% ligt. Is er een kruipruimte onder je houten ondergrond, contacteer een installateur. Hij kan je meer informatie bezorgen.

De ideale betonnen basisvloer heeft een vochtigheidsgraad van minder dan 2,5% CM, een anhydriete ondergrond van minder dan 0,5%. Ligt er vloerverwarming, dan is dat 1,5 procent bij beton en 0,3% bij anhydriet. Gebruik een vochtmeter en hou de getallen bij.

Vloerverwarming die ingewerkt is in de ondergrond vormt geen probleem zo lang de contacttemperatuur niet boven de 28 graden stijgt. Zet de vloerverwarming wel uit 24 uur voor en na je de vloer plaatst. Je legt beter geen vinyl op een los systeem van vloerverwarming.

Het is een absolute must dat de ondergrond volledig egaal is. Cementvoegen van meer dan een millimeter diep moet je egaliseren. Idem voor hoogteverschillen van meer dan 2 millimeter op een lengte van een meter. Met een plank kan je eenvoudig eventuele hoogteverschillen ontdekken.

Gebruik een egalisatiemiddel om kleine oneffenheden weg te werken. Met de juiste ondervloer los je ook heel wat op.

We zijn er bijna. Zodra de ondergrond helemaal egaal is, zorg dan dat hij ook goed droog en proper is. Verwijder vetplekken, chemische resten en lijm. Zorg dat er nergens verdwaalde nagels liggen en maak alles proper met een bezem of stofzuiger. Oude plinten haal je best weg. Zodra de nieuwe de vinylvloer er ligt, kan je nieuwe plinten plaatsen.

Samengevat, voor je begint, zorg ervoor dat je ondergrond egaal, vlak, droog en proper is. Dit vormt de basis voor een goed eindresultaat.

Bekijk de video

Ook interessant:

 

Let op: de informatie op deze pagina geldt uitsluitend voor flexibele vinyl vloeren van Quick-Step. Voor meer informatie over de plaatsing van Rigid Vinyl raadpleegt u de plaatsingsinstructies voor Vinyl.


Vond je dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback!

Oeps! Er is iets misgegaan.

Er is een onbekende fout opgetreden. Gelieve het opnieuw te proberen. Neem contact op als het probleem blijft bestaan.


Gerelateerde artikels

  • Voor je begint aan je vinyl vloer
  • Welke ondervloer is geschikt voor mijn Quick-Step vinyl vloer?
  • Hoe begin je aan een vinyl vloer

Vind een verdeler in jouw buurt

Of je nu al de perfecte vloer hebt gevonden of nog wat verder wilt verkennen: ons uitgebreide netwerk van Quick-Step verkooppunten is nooit ver weg.

Beste bezoeker,
Ook in deze Corona-tijden blijf je welkom bij onze dealers. Samen respecteren we uiteraard alle regels en zetten we maximaal in op veiligheid.
Of je kan je samples of vloer bestellen in onze webshop en kiezen voor levering bij je thuis. Voor sommige collecties kunnen de levertijden wel langer zijn dan normaal.
#houhetveilig #samensterk