Go to content Go to search

Kies ik voor zwevende installatie of gelijmde installatie?

Je hebt besloten een houten vloer te plaatsen en je weet niet zeker of je voor een zwevende of gelijmde plaatsing moet kiezen? Goed nieuws: beide methodes zijn mogelijk, zolang je de voor- en nadelen in overweging neemt. Wij belichten graag de verschillen voor jou, helpen je de juiste beslissing te nemen voor je vloerproject en laten zien hoe je aan de slag kunt.

Zwevend parket plaatsen: de eenvoudige methode met enkele aandachtspunten

Een zwevende vloer plaatst men door de planken van de houten vloer bovenop een ondervloer of bestaande vloer in elkaar te klikken. De zwevende vloerinstallatie zweeft letterlijk boven het oppervlak, dus een goede ondervloer is een must om de flexibiliteit te minimaliseren, het weerkaatste loopgeluid te reduceren en poreusheid (en snellere slijtage) te voorkomen.

De ondervloer egaliseert ook kleine oneffenheden op de ondervloer, hoewel het raadzaam is de ondervloer zoveel mogelijk uit te vlakken voordat je begint. Een goede voorbereiding van de ondervloer maakt een enorm verschil voor het eindresultaat. Door een dampscherm te gebruiken voorkom je dat vocht uit de grond in je zwevende parketvloer dringt.

Is de kamer blootgesteld aan grote temperatuurschommelingen of hoge vochtigheidsniveaus? In dat geval kan het veiliger zijn te opteren voor een gelijmde plaatsing om kromtrekking en putvorming te voorkomen.


Ontdek onze hoogkwalitatieve ondervloeren


De voordelen van een zwevende vloer

Een zwevende vloer heeft bepaalde voordelen, vooral wanneer je de vloer zelf wilt plaatsen.

Ten eerste gaat het plaatsen van een zwevende parketvloer een stuk sneller. Ten tweede is het meestal goedkoper, omdat een professionele plaatser meer een luxe dan een noodzaak is bij deze methode. Ten derde is een zwevende vloer veel gemakkelijker te verwijderen en te repareren in geval van een onderliggend probleem.

Zwevend parket plaatsen: hoe te beginnen

Als je voor een zwevende vloer kiest, is het van essentieel belang dat je de juiste ondervloer voor jouw specifieke project gebruikt. Weet je niet zeker wat voor ondervloer je moet gebruiken? Deze praktische gids zal zeker het een en ander duidelijk maken!

Zodra je de ondervloer hebt gekozen en je materiaal hebt verzameld (een handzaag of decoupeerzaag en de ultrahandige alles-in-één-plaatsingsset voor parket), kun je aan de slag.

Deze instructievideo zal je stap voor stap begeleiden!

Lijmen van parketvloeren: iets moeilijker om te plaatsen, met een ietwat beter eindresultaat

Voor alle duidelijkheid: het lijmen van je houten vloer vergt enige vaardigheid. Maar als je wat ervaring hebt met het plaatsen van vloeren en je er niet om maalt wat tijd vrij te maken en dat het wat rommelig kan worden, kun je het ook perfect zelf doen. Het grootste verschil met een zwevende plaatsing? Een gelijmde houten vloer wordt permanent bevestigd. Indien er ooit een deel van de vloer moet worden verwijderd voor onderliggende reparaties, dien je er rekening mee te houden dat die planken waarschijnlijk onbruikbaar worden. Dat gezegd zijnde: het biedt wel het beste eindresultaat.

De voordelen van het lijmen van parketvloeren

Hoewel elke Quick-Step houten vloer ontworpen is voor een gemakkelijke en naadloze plaatsing met maximaal comfort, voegt het vastlijmen net dat beetje extra luxe toe. Een gelijmde parketvloer biedt een ongeëvenaarde stabiliteit en het weerkaatste loopgeluid is minimaal. Het zorgt voor maximale prestaties met vloerverwarmingssystemen en laat je vloer ademen en uitzetten als de temperatuur schommelt, zonder enig risico op kromtrekking. De sterke lijm houdt je vloer bovendien op zijn plaats, zelfs in vochtige omstandigheden.


Haal alle benodigdheden in huis voor een gelijmde plaatsing


Lijmen van parketvloeren: hoe te beginnen

Afgezien van het juiste aantal vloerplanken (5% extra wordt aangeraden om zaagverlies te compenseren), heb je enkel een parketlijmkam en onze Quick-Step-parketlijm nodig om aan de slag te gaan. Deze speciale lijm zal je zonder twijfel levenslang vloercomfort bieden.

Bekijk de plaatsingsprocedure in de onderstaande video!

Je bent ervan overtuigd dat gelijmde vloeren de beste optie zijn voor jou, maar je bent nog niet klaar om de uitdaging zelf aan te gaan? Gun jezelf wat gemoedsrust en vertrouw op de expertise van een van onze professionele partners. Quick-Step beschikt over gecertificeerde Master Installers in elke regio.


Neem contact op met een Quick-Step Master Installer bij jou in de buurt

Vond je dit artikel nuttig?
Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Oeps! Er is iets misgegaan.

Er is een onbekende fout opgetreden. Gelieve het opnieuw te proberen. Neem contact op als het probleem blijft bestaan.