Go to content Go to search
Quick-Steps duurzame parketvloeren

DUURZAME
PARKETVLOEREN

Quick-Step parketvloeren: hout met respect behandelen

Onze parketvloeren – of ons meerlagig parket – staan voor zorgeloos wonen en natuurlijke schoonheid. De enige manier om te kunnen blijven genieten van de mooie dingen die onze planeet te bieden heeft, is voorzichtig om te springen met wat ze ons te bieden heeft. Daarom produceren wij onze parketvloeren zo duurzaam mogelijk.

Economisch gebruik van hout


Zorgzaam met traaggroeiende bomen

Bomen spelen een cruciale rol in de strijd tegen klimaatverandering door CO2 te absorberen en de biodiversiteit te stimuleren. Dat betekent dat we ze met zorg moeten behandelen en dan vooral de traaggroeiende soorten zoals eik. Daarom gebruiken we deze soorten enkel in de toplagen van onze parketvloeren.


Gebruik van herwonnen of snelgroeiend hout

De kern van onze parketvloer bestaat ofwel uit hout van snelgroeiende bomen (sparren, rubberbomen …) of uit een van herwonnen hout gemaakte vezelplaat met hoge dichtheid (HDF). Dit hout wordt onder meer ingezameld bij houtzagerijen en via processen voor duurzaam bosbeheer en wegonderhoud. Zo gebruiken we verschillende houtsoorten zo efficiënt mogelijk.

De kern van onze Quick-Step-parketvloeren is gemaakt van herwonnen of snelgroeiend hout

Creatief met houtafval

Onze Variano- en Intenso-assortimenten zijn twee van onze laatste inspanningen om duurzame parketvloeren te produceren. We hebben unieke dessins gecreëerd met kleine stukjes hout die anders verloren zouden gaan. Zo halen we het maximum uit elke boom en krijg je vloeren van de allerhoogste kwaliteit.


Duurzaam bosbeheer

Hout is een oneindige bron, maar alleen als we onze bossen op een duurzame manier beheren. Door hout te gebruiken uit duurzaam beheerde bossen, draagt onze houtwinning niet bij tot ontbossing. Wij gebruiken ook hout uit gecontroleerde bronnen, die oerbossen beschermen en illegale houtwinning voorkomen met een risicoanalyse.

Ons PEFC-label – samen met het FSC-label het meest betrouwbare certificaat op dit vlak – bewijst dat het hout in je parketvloeren op een duurzame manier verkregen is.

Quick-Step-vloeren zijn gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen

Gezonde binnenlucht


Interne productie

De luchtkwaliteit in onze huizen is van vitaal belang en vele factoren hebben er een invloed op: ventilatie, kaarsen, reinigingsmiddelen en zelfs de gebruikte materialen in je interieur, zoals de vloeren. We weten precies welke materialen onze parketvloeren bevatten, omdat we ze zoveel mogelijk intern produceren. Zo minimaliseren wij de uitstoot van VOS (vluchtige organische stoffen) – die veroorzaakt kan worden door het gebruik van lijm, lak en olie – waardoor je vloer volkomen veilig is voor jezelf en je gezin.


Extreem lage emissie

Een voorbeeld van een VOS is formaldehyde, dat van nature voorkomt in hout. De formaldehyde-emissie van onze parketvloeren is 10 keer lager dan voorgeschreven in de EU-beperkingen. Dit komt tot uiting in ons A-label, een hoog aangeschreven emissiecertificaat dat dient als erkenning voor zeer lage emissies.

Quick-Step-parketvloeren hebben een zeer lage emissiewaarde

Draaien op groene energie


Houtafval als warmtebron

Onze voornaamste warmtebron voor de productie van parketvloeren zijn houtresten en stof, die aan ongeveer 90% van onze vereisten voldoen. Wij gebruiken houtstof van onze productieprocessen en hout dat het einde van zijn levensduur bereikt heeft – wat betekent dat het niet langer geschikt is voor gebruik in je vloeren – om groene energie op te wekken.


CO2-emissies limiteren

Unilin – de groep achter Quick-Step – heeft geïnvesteerd in twee biomassacentrales om houtstof en niet-recycleerbaar houtafval om te zetten in groene energie voor onze eigen productieprocessen en voor de energiebehoeften van het grote publiek. Ook zijn we afhankelijk van energie van windmolens en zonnepanelen. Zo vermijden we jaarlijks meer dan 60.000 ton CO2-uitstoot.

Unilin vertrouwt op groene energie van windmolens, zonnepanelen en biomassacentrales

Minimale milieu-impact


Wij hanteren de strengste veiligheids-, gezondheids- en duurzaamheidscriteria. Om onze milieu-impact echt tot een minimum te beperken, gebruiken wij de levenscyclusanalysemethode (LCA) om te berekenen in welke fases van de levenscyclus van ons parket wij verbeteringen kunnen doorvoeren. Dit resulteert in een milieuproductverklaring (EPD), die wij nauwgezet naleven.


De volgende labels bewijzen dat ons parket voldoet aan enkele van de strengste milieu- en gezondheidsnormen:

 • A-emissielabel

  A

  Een hoog aangeschreven emissiecertificaat als erkenning voor zeer lage emissies.
  Een hoog aangeschreven emissiecertificaat als erkenning voor zeer lage emissies.
 • EPD

  Met onze milieuproductverklaring geven wij blijk van ons engagement om nauwkeurige, betrouwbare en vergelijkbare informatie te verstrekken over de milieuprestaties van onze laminaat- en parketproducten.
  Met onze milieuproductverklaring geven wij blijk van ons engagement om nauwkeurige, betrouwbare en vergelijkbare informatie te verstrekken over de milieuprestaties van onze laminaat- en parketproducten.
 • PEFC

  Wereldwijd vertrouwd handelsmerk voor houten producten afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.
  Wereldwijd vertrouwd handelsmerk voor houten producten afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.