Go to content Go to search

HOE LEG JE
EEN PARKETVLOER?

Doe-het-zelf of een plaatser:
de vergelijking

De houten vloer van je dromen gevonden? Dankzij ons Uniclic® (Multifit)-kliksysteem heb je je vloer moeiteloos in een mum van tijd gelegd. Steek de handen uit de mouwen of laat je vloer leggen door een expert. De keuze is aan jou.

DOE-HET-ZELF

 • Plaats de vloer zelf met ons handige Uniclic (Multifit)-kliksysteem
 • Combineerbaar met vloerverwarming
 • Gebruiksvriendelijke plaatsingsinstructies- en videos ter beschikking

Stapsgewijze handleiding

RAADPLEEG EEN EXPERT

 • Doe een beroep op de diensten van een gekwalificeerde Master Installer
 • Perfecte resultaten gegarandeerd, van de houten vloer zelf tot de bijpassende plinten
 • Gratis levenslange garantie op de plaatsing

Vind een Master Installer

Hoe leg je je eigen Quick-Step parketvloer?

STAP 1: kies je plaatsingstype: vastgeklikt of gelijmd

Houten vloeren kunnen op twee manieren gelegd worden: vastgeklikt – ook bekend als zwevende plaatsing – of gelijmd. Als je de klikmethode kiest, is het gemakkelijker om zo nodig afzonderlijke planken te vervangen, zonder de rest van je houten vloer te beschadigen. 

We raden je aan om de plaatsingsinstructies voor je vloer en de plaatsingsmethode altijd te bekijken voor je aan de slag gaat.  

STAP 2: bereid je ondervloer voor

Hoe je te werk gaat hangt af van het type ondervloer waar je mee werkt, dus je zult dit moeten nagaan. Wij raden ten zeerste aan te werken op een vlakke, stabiele en schone ondervloer. Vergeet niet te controleren op losse onderdelen – houtsplinters, losse planken of tegels enz. 

Hoe groot mogen de groeven in je bestaande tegelvloer zijn? Hoe kun je onregelmatigheden uitvlakken? Ontdek hoe je je ondervloer goed kunt voorbereiden.

Hoe omgaan met vloerverwarming? Neem de tijd om de plaatsingsinstructies te lezen, zodat je volledig voorbereid aan de slag kunt!

STAP 3: kies je ondervloer of lijm

De keuze van de juiste ondervloer of lijm – afhankelijk van je favoriete plaatsingsmethode – is cruciaal om je gloednieuwe houten vloer zonder gedoe te plaatsen

Onze speciaal ontworpen Quick-Step ondervloeren zijn dampdicht, isolerend, geluidsreducerend en zelfegaliserend. Dankzij het gladde bovenoppervlak is het leggen van de houten vloer en het zorgen voor voldoende uitzetting daarna een fluitje van een cent.

Waarom zou ik een ondervloer voor mijn parketvloer kiezen?


Kies je voor een gelijmde plaatsing? Ook daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres, met hoogkwalitatieve lijm die zeker een leven lang meegaat en je houten vloer op zijn plaats houdt.


Ontdek alle houten Quick-Step ondervloeren

Ontdek Quick-Step lijm

STAP 4: verzamel je gereedschap

Wil je jezelf een paar ritten naar de bouwmarkt en andere onnodige onderbrekingen tijdens de plaatsing besparen? Zorg dat je een paar essentiële tools bij de hand hebt voor je aan de slag gaat.

Een hamer en een zaag behoren tot de gebruikelijke materialen, maar er zijn nog verscheidene andere tools die het je een stuk gemakkelijker zullen maken.

Ontdek alle Quick-Step tools

STAP 5: plaats je ondervloer

Als je ervoor gekozen hebt om je houten vloer op een ondervloer te leggen, is het tijd om aan de slag te gaan! Als je een gelijmde plaatsing verkiest, kun je stap 6 overslaan.

 • Rol je ondervloer uit en duw deze zo dicht mogelijk tegen de muur aan. 
 • Leg één rij tegelijk en zorg ervoor dat je dezelfde richting aanhoudt als die waarin je plant je vloer te leggen (zie stap 6). 
 • Gebruik de flap en lijmstrip voor een gemakkelijke plaatsing van de ondervloer met een geïntegreerd vochtbestendig scherm. Als je de flap en de strip niet kunt gebruiken, gebruik je zelfklevende tape om de rijen aan elkaar te bevestigen voor een dampdichte plaatsing. 
 

Ontdek hier alles over de plaatsing van je ondervloer

STAP 6: je parketvloer leggen

De volgende instructies zijn vereist voor zowel gelijmde als zwevende plaatsing.

 1. Controleer eerst hoeveel volle rijen planken je nodig hebt door de breedte van de kamer te delen door de breedte van een plank.

 2. Maak een markering op de muur waar je je laatste volle plank gaat leggen. De laatste plank moet minstens 4 cm breed zijn voor een eenvoudige plaatsing.

 3. Pak je planken uit en hussel ze door elkaar om te vermijden dat identieke patronen en kleurvariaties aan elkaar palen.

 4. Voor een optimaal resultaat leg je je je eerste rij parketplanken parallel aan de langste muur, maar er niet vlak tegenaan (omdat de muren bijna nooit perfect recht zijn).

 5. Zorg ervoor dat je je uitlijning afwisselt, zodat de eindgroeven van de opeenvolgende rijen nooit op één lijn liggen. We raden je aan om er minstens 30 cm tussen te laten.

 6. Klik de eerste plank van de tweede rij in de eerste plank van de eerste rij (zie video) en ga zo door.

 

Waar begin ik?

 

STAP 7: zaag je parketvloer

Het is hartverscheurend, maar je kunt er niet omheen: je zult je houten vloer moeten zagen om ervoor te zorgen dat hij perfect in je ruimte past. Maar maak je geen zorgen! We laten je precies zien hoe je dat moet doen en je zult versteld staan van het resultaat.

Draag handschoenen en gebruik een potlood om je snijlijnen te tekenen. Zaag je planken altijd met de bovenzijde naar boven gericht.

 

STAP 8: werk je parketvloer in stijl af

Eens je parketvloer op zijn plaats ligt, ben je bijna klaar! Nu is het tijd om het plaatje af te maken met bijpassende plinten, afwerkingsprofielen en andere finesses. Het zit hem immers allemaal in de details.

Hoe plaats ik plinten?

Hoe zaag ik parketplinten in verstek?


Ontdek alle parketplinten

Heb je nog vragen?

Heb je hulp nodig om je project goed af te ronden?
Neem een kijkje in ons helpcenter, waar de antwoorden op de meest gestelde vragen staan!

Ga naar ons helpcenter