Go to content Go to search

Wat is de totale vloerkost voor parket, laminaat en vinyl?

Bij het plannen van een vloerrenovatie is het altijd de moeite waard om na te gaan wat het vloerproject je – alles inbegrepen – eigenlijk zal kosten. Dit kan echter een uitdaging zijn: elk vloertype heeft zijn eigen prijscategorie en specifieke aspecten waarmee rekening gehouden moet worden om de totale vloerkosten te bepalen. Hier vind je een overzicht van alles wat in je vloerbudget opgenomen moet worden.


De vloerkosten: parket vs. laminaat vs. vinyl

De vloerkosten hangen sterk af van het gebruikte materiaal. Over het algemeen is parket duurder dan laminaat. Een eersteklas parketvloer kan gemakkelijk twee keer zoveel kosten als een eersteklas laminaat- of vinylvloer, afhankelijk van de kwaliteit, de afmetingen en het detailniveau. Zelfs een goedkope parketvloer kost je nog steeds 10% meer dan een hoogwaardige laminaatvloer – die bijna niet van een parketvloer te onderscheiden is.

Het is dus voornamelijk een kwestie van budget, smaak en materiaalvoorkeur. Quick-Step biedt je een ruim assortiment binnen elke vloercategorie met garantie op een onberispelijke kwaliteit!


Ontdek Quick-Step's vloercollecties van topkwaliteit


Dikte, groeven en weerstandscategorie

Ongeacht het type vloer, de vloerdikte speelt altijd een cruciale rol in de prijsberekening. Dikkere vloeren bieden over het algemeen meer stabiliteit, maar kosten doorgaans iets meer dan dunnere vloeren. Houd er rekening mee dat bredere planken en groeven of voegen ook de prijs per vierkante meter kunnen beïnvloeden.

Al onze parketvloeren zijn gelakt of geolied. Maar als het om laminaat- en vinylvloeren gaat, is er nog een belangrijk aspect dat de prijs bepaalt: de dikte van de krasbestendige toplaag.

Plaatsingskosten van een vloer: doe-het-zelf of een professionele plaatser inhuren?

De juiste vloer gekozen voor je project? Tijd om na te denken over het plaatsen van de vloer! Ben je van plan de vloer zelf te plaatsen of wil je een professionele plaatser inhuren? Het goede nieuws is dat je voor het plaatsen van een Quick-Step parket-, laminaat- of vinylvloer geen uitzonderlijke vaardigheden nodig hebt. Iedereen kan dit – zolang je de instructies maar goed leest. Quick-Step's unieke en gepatenteerde Uniclic Multifit-kliksysteem is ontworpen voor een snelle en eenvoudige plaatsing.

Geef je de voorkeur aan de gemoedsrust die een professionele plaatser biedt? Uiteraard zal dit de totale vloerkosten beïnvloeden. Maar het biedt ook enkele belangrijke voordelen. Een professionele vloerlegger zal het proces aanzienlijk versnellen, al het meetwerk doen, de ondervloer voorbereiden en wat ook handig is, hij brengt zijn eigen gereedschap mee (zo hoef je hier niet meer in te investeren). Bovendien geven onze Quick-Step Master Installers je altijd aangepast advies voor je eigen huis.


Vind een Quick-Step Master Installer bij jou in de buurt


De juiste ondervloer kiezen

Specifieke situaties vragen om verschillende types van ondervloeren – waar een verschillend prijskaartje aan vasthangt. In zekere mate zal de ondervloer dus je totale vloerkosten beïnvloeden.

Een oneffen ondergrond ­zoals een bestaande tegelvloer vereist een egaliserende ondervloer. Een kamer met veel passage zal veel stiller zijn met een ondervloer die de loopgeluiden kan dempen. Wil je vloerverwarming aanleggen? Het is ecologischer om een ondervloer met minimale warmte-isolerende eigenschappen te gebruiken. Voor wie een appartement renoveert, zullen de onderburen het gebruik van een ondervloer die het stapgeluid dempt zeker op prijs stellen.


Ontdek ons breed scala aan ondervloeren


Zet de kers op de taart met de juiste plinten en profielen

Een detail dat vaak over het hoofd wordt gezien is dat er uitzettingsprofielen gebruikt moeten worden bij het plaatsen van een parket-, laminaat- of vinylvloer in grotere kamers of doorheen deuropeningen. Hierdoor kan de vloer op natuurlijke wijze uitzetten en krimpen wanneer de temperatuur schommelt.

Tenslotte heb je ook plinten nodig om de randen stijlvol af te werken: schilderplinten, in een bijpassende of klassiek witte kleur. Zoals alles zijn ook deze verkrijgbaar in verschillende variëteiten – wat ook een invloed kan hebben op je totale vloerkosten.

Quick-Step biedt bijpassende plinten en profielen voor elke vloerkleur in de collectie. Alle soorten plinten en profielen zijn voorzien van een krasbestendige laag.


Kies je bijpassende profielen en plinten


De “5% extra”-regel

Bij het berekenen van het aantal benodigde parket-, laminaat- of vinylplanken, is er een regel die zegt dat je 5% extra moet inbouwen voor zaagverlies. Als de muren veel hoeken, kronkels en bochten vertonen, adviseren wij zelfs een marge van 10%. Het is overigens altijd slim om een paar reserveplanken op voorraad te hebben – voor het geval dat.

Gereedschap die je in je vloerkosten moet opnemen

Voel je je overweldigd? Geen zorgen. Elke Quick-Step vloer, of het nu om parket, laminaat of vinyl gaat, is gemakkelijk te plaatsen met een minimum aan gereedschap. Het enige wat je nodig hebt is:

  • onze handige plaatsingsset voor laminaat en parket (niet nodig voor vinylvloeren);
  • een meetlint;
  • een potlood;
  • snijgereedschap: een handzaag of decoupeerzaag voor laminaat- of parketvloeren en een mes met een concaaf lemmet voor vinylvloeren.

Dat is het! Met je gereedschap, ondervloer en natuurlijk de gekozen parket-, laminaat- of vinylplanken ben je er helemaal klaar voor!

Laat je inspireren door onze vloercollecties

Vond je dit artikel nuttig?
Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Oeps! Er is iets misgegaan.

Er is een onbekende fout opgetreden. Gelieve het opnieuw te proberen. Neem contact op als het probleem blijft bestaan.