Go to content Go to search
Choosing between light or dark flooring

Vier tips
om je de juiste vloerkleur
te helpen kiezen

Hoe kies je de juiste vloerkleur?

Binnenhuisarchitecten en architecten studeren lang en hard om de kunst van de geslaagde kleurencombinaties onder de knie te krijgen. Je hoeft je dus niet incompetent te voelen als je achterovervalt van de eindeloze mogelijkheden die je voorgeschoteld krijgt. Geen nood: Quick-Step geeft je met veel plezier enkele basistips.

Tip 1: De grootte van de ruimte

Ongeacht hoe groot of klein de kamer is: de kleur van je vloer zal altijd een grote impact hebben op het gevoel van ruimte dat je in een kamer hebt. Is je kamer groot en breed? Waarom niet eens warme of donkere tinten overwegen, zoals onze parketvloeren in donkere notelaar? Met deze kleuren lijken grote ruimtes wat kleiner, waardoor ze gezelliger aanvoelen.

En het beste is dat dit effect ook andersom werkt. Als je te kampen hebt met plaatsgebrek in een erg krappe ruimte, kan je met de juiste kleuren een enorm verschil maken. Probeer eens lichte, natuurlijke vloerkleuren te gebruiken zoals beigetinten of lichte eik. Met deze tinten kan je een ruimte echt opentrekken, zonder dat je de helft van je meubels hoeft weg te halen.

Light laminate flooring in small bathroom

Tip 2: Gebruik het licht

Doorheen de dag verandert de verlichting in je kamer geleidelijk. Als je een staaltje van een vloerkleur 's nachts bekijkt onder kunstmatige verlichting, krijg je een heel andere indruk dan wanneer je het in de namiddag bekijkt in natuurlijk zonlicht. Zorg er dus voor dat je de stalen beoordeelt op verschillende momenten van de dag, en in verschillende lichtsituaties.

Denk er even over na welk soort licht je wilt voor je nieuwe vloer. Een keuken waar je de hele dag in en uit loopt, een slaapkamer waar je enkel 's nachts in vertoeft of een speelkamer voor de kinderen die alleen in de namiddag gebruikt wordt… Elk type kamer heeft zijn eigen unieke verlichting.

Black laminate flooring in white bedroom
Dark laminate flooring in dark bedroom

Tip 3: Het effect van kleuren

De manier waarop je een kamer aankleedt en de kleuren die je kiest voor je vloer en muren hebben allemaal een enorme impact op de sfeer in de ruimte. Met lichte kleuren krijgt de kamer een zonnige, vrolijke uitstraling. Geeltinten staan voor optimisme en plezier, terwijl witte en licht beige vloeren de ruimte een gevoel van openheid en zuiverheid verlenen.

Wil je je interieur vredig en koel houden? Ga dan voor tijdloze grijstinten. Een interieur met overheersende bruine kleuren zal een heel natuurlijk en rustiek gevoel uitstralen, terwijl zwart staat voor luxe en klasse. Een zwarte vloer geeft de ruimte ook een krachtig en dramatisch aspect, vol contrast. Wil je meer te weten komen over het effect van kleuren op de sfeer in je kamer?


Tips & tricks voor je interieur

Tip 4: Het totaalplaatje

Kies je vloerkleur niet op basis van een lege kamer. Zorg ervoor dat ze ook overeenstemt met de bredere stijl en uitstraling die je aan je interieur wil geven. Heb je enkele designmeubelen die je wilt beklemtonen? Gebruik dan natuurlijke kleuren, die een neutrale achtergrond creëren waarmee je je meubels centraal kan stellen. Rode tinten verlenen een gevoel van luxe en gaan goed samen met zware meubels in koloniale stijl. Over het algemeen passen bruine tinten het beste bij een landelijk interieur.

Het is altijd een goed idee om enkele elementen mee te nemen die representatief zijn voor je interieur. Een sierkussen of een staaltje van de verf of van een houten kastje van de ruimte die voorzien wordt van een nieuwe vloer is soms erg handig om de juiste kleur te kiezen. Als je die stalen gebruikt, verloopt het beslissen heel wat vlotter.

Wil je het volledige plaatje zien?

De RoomViewer is een geweldige tool om een indruk te krijgen van het effect dat je nieuwe vloerkleur zal hebben. Je kunt er virtueel elke vloer uitproberen in een volledig aangeklede ruimte. Je kan zelfs een foto van je eigen kamer uploaden voor een superrealistisch effect.


Ontdek de RoomViewer

Gerelateerde stories

warme capture laminaat in de slaapkamer

Quick-Step-vloeren stralen in Huis Gemaakt Seizoen 3

In het derde seizoen van het succesvolle renovatieprogramma Huis Gemaakt bij VTM en op VTM GO zijn we als officiële partner opnieuw vol verwachting. Benieuwd welke vloeren de klussende koppels kiezen voor hun panden tijdens de ultieme renovatietest?

#laminaat #vinyl #inspiratie