Mag ik Quick-Step-parketvloeren gebruiken in combinatie met vloerverwarming of -koeling?

We beantwoorden al je vragen over het combineren van houten Quick-Step-vloeren met vloerverwarming of -koeling.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen houten vloeren geplaatst worden met vloerverwarming. Meerlagig parket is bestand tegen de belasting die wordt veroorzaakt door temperatuurschommelingen en vochtigheid. Vloerverwarming draagt bovendien’ bij tot het warme gevoel van een echte parketvloer.

Soorten vloerverwarming

Alle Quick-Step-parketvloeren zijn compatibel met vloerverwarming op lage temperatuur (zowel in geval van verlijming als zwevende plaatsing). Dit betekent echter dat de maximale contacttemperatuur van de houten vloer niet hoger mag zijn dan 27°C. Quick-Step-parketvloeren kunnen geplaatst worden met zowel klassieke verwarmingselementen – warm water of elektrisch – als met nieuwe systemen zoals verwarmingsfilms die op de ondervloer geplaatst worden. Bij het plaatsen van Quick-Step-parketvloeren met vloerverwarming is’ het belangrijk dat je de instructies nauwkeurig volgt.

Download de instructies

Houten vloeren met vloerverwarming: te onthouden

Bij het combineren van een houten vloer met vloerverwarming moet je erop letten dat de totale warmteweerstand niet meer dan 0,15 m² K/W bedraagt. Hoe hoger de warmteweerstand, hoe langer het duurt om je vloer op te warmen en hoe minder efficiënt je vloerverwarming zal zijn. De warmteweerstand van Quick-Step-parket is terug te vinden in de specifieke richtlijnen voor vloerverwarming.

Het is ook belangrijk om een isolerende laag onder je vloerverwarming aan te brengen, die beter isoleert dan de houten vloer. Zo wordt de warmte van de isolatielaag gereflecteerd en door de vloer geleid.

Houten vloeren en vloerkoeling

Vloerkoeling is op hetzelfde principe gebaseerd als vloerverwarming, maar gebruikt koud water in plaats van warm water. Omdat de systemen je vloer koelen is het belangrijk om over een geavanceerd bedienings- en beveiligingssysteem te beschikken om interne condensatie bij het gebruik van vloerkoeling te voorkomen. Dit voorkomt waterschade aan je vloer.

Voor vloerkoeling wordt over het algemeen een warmteweerstand van minder dan of gelijk aan 0,09 m² K/W aanbevolen. De warmteweerstand van Quick-Step-parket 14 mm bedraagt ongeveer 0,14 m² K/W. Daarom moet er rekening gehouden worden met een zeker capaciteitsverlies.

Plaatsen van een houten vloer met vloerverwarming

Quick-Step-parketvloeren kunnen op twee manieren geplaatst worden: vastgelijmd of ‘zwevend’. Een vastgelijmde vloer geeft de warmte iets beter door. Als je toch kiest voor een zwevende plaatsing, raden we je aan om onze Silent Walk-ondervloer te gebruiken voor het best mogelijke resultaat. De algemene plaatsingsrichtlijnen blijven van toepassing, tenzij onze specifieke richtlijnen voor vloerverwarming anders vermelden. Neem bij twijfel altijd contact op met je dealer.

Download de instructies voor vloerverwarming


Vond je dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback!

Oeps! Er is iets misgegaan.

Er is een onbekende fout opgetreden. Gelieve het opnieuw te proberen. Neem contact op als het probleem blijft bestaan.


Gerelateerde artikels

  • Wat is een houten vloer?

Vind een verdeler in jouw buurt

Of je nu al de perfecte vloer hebt gevonden of nog wat verder wilt verkennen: ons uitgebreide netwerk van Quick-Step verkooppunten is nooit ver weg.

Beste bezoeker,
Ook in deze Corona-tijden blijf je welkom bij onze dealers. Samen respecteren we uiteraard alle regels en zetten we maximaal in op veiligheid.
Of je kan je samples of vloer bestellen in onze webshop en kiezen voor levering bij je thuis. Voor sommige collecties kunnen de levertijden wel langer zijn dan normaal.
#houhetveilig #samensterk