Go to content Go to search

Mag ik Quick-Step-parketvloeren gebruiken in combinatie met vloerverwarming of -koeling?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kunnen houten vloeren geplaatst worden met vloerverwarming. Meerlagig parket is bestand tegen de belasting die veroorzaakt wordt door temperatuurschommelingen en vochtigheid. Vloerverwarming draagt bovendien bij tot het warme gevoel van een echte parketvloer.

Los van onderstaande, is het steeds raadzaam om lokale regelgeving na te gaan, gezien deze in bepaalde gevallen kan afwijken.

Soorten vloerverwarming

Alle Quick-Step parketvloeren zijn compatibel met vloerverwarming op lage temperatuur (zowel in geval van verlijming als zwevende plaatsing). Dit betekent dat de maximaal toegestane contacttemperatuur (= contactoppervlak van de vloer met de voeten)  hierbij 27°C is. In vele gevallen is deze maximale temperatuur meer dan voldoende. Geef dit zeker door aan uw installateur. Deze kan uw vloerverwarmingssysteem zonder problemen hierop afstellen.

Je Quick-Step vloer kan geplaatst worden op:

  • Warmwatersystemen:
    • Natte systemen (= verwerkt in een chape)
    • Droge systemen (= geplaatst op een droge basisvloer)
  • Elektrische systemen:
    • Natte systemen (= verwerkt in een chape)
    • Droge systemen (= geplaatst op een droge basisvloer)

De vloerverwarming moet geplaatst worden in overeenstemming met de instructies van de leverancier en de algemeen aanvaarde voorschriften en regels.

 

Download de instructies

Houten vloeren met vloerverwarming: te onthouden

Bij het combineren van een houten vloer met vloerverwarming moet je erop letten dat de totale warmteweerstand niet meer dan 0,15 m² K/W bedraagt. Hoe hoger de warmteweerstand, hoe langer het duurt om je vloer op te warmen en hoe minder efficiënt je vloerverwarming zal zijn. Gezien de vrij hoge warmteweerstand van een parketvloer is enkel een verlijmde plaatsing of een zwevende plaatsing in combinatie met de Silent Walk-ondervloer mogelijk om onder deze maximale waarde te blijven. De warmteweerstand van Quick-Step-parket is terug te vinden in de specifieke richtlijnen voor vloerverwarming.

Het is ook belangrijk om een isolerende laag onder je vloerverwarming aan te brengen, die beter isoleert dan de houten vloer. Zo wordt de warmte van de isolatielaag gereflecteerd en door de vloer geleid.

Houten vloeren en vloerkoeling

Vloerkoeling is op hetzelfde principe gebaseerd als vloerverwarming, maar maakt gebruik van koud water in plaats van warm water. Omdat de systemen je vloer koelen is het belangrijk om over een geavanceerd bedienings- en beveiligingssysteem te beschikken om interne condensatie bij het gebruik van vloerkoeling te voorkomen. Dit voorkomt waterschade aan je vloer. Dergelijke “condensbewaking” is in vele systemen reeds standaard ingebouwd. We raden u aan dit voor alle zekerheid even te checken met uw installateur.

Voor vloerkoeling wordt een warmteweerstand van minder dan of gelijk aan 0,15 m² K/W aanbevolen. Gezien de vrij hoge warmteweerstand van een parketvloer is enkel een verlijmde plaatsing of een zwevende plaatsing in combinatie met de Silent Walk ondervloer mogelijk om onder deze maximale waarde te blijven.

Plaatsen van een houten vloer met vloerverwarming

Quick-Step-parketvloeren kunnen op twee manieren geplaatst worden: gelijmd of ‘zwevend’. Een gelijmde vloer geleidt de warmte iets beter. Als je toch kiest voor een zwevende plaatsing, raden we je aan om onze Silent Walk-ondervloer te gebruiken voor het best mogelijke resultaat. De algemene plaatsingsrichtlijnen blijven van toepassing, tenzij onze specifieke richtlijnen voor vloerverwarming anders vermelden. Neem bij twijfel altijd contact op met je dealer.

Download de instructies voor vloerverwarming

Vond je dit artikel nuttig?
Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Oeps! Er is iets misgegaan.

Er is een onbekende fout opgetreden. Gelieve het opnieuw te proberen. Neem contact op als het probleem blijft bestaan.