Hoe houd je je parketvloer jarenlang mooi?

Ontdek wat je kunt doen om de levensduur van je parket te verlengen.

Maak je vloer regelmatig schoon

Na de plaatsing is een Quick-Step parketvloer onmiddellijk klaar voor gebruik. Gebruik echter geen beschermende producten als je je vloer eerst wilt schoonmaken. Verwijder gewoon alle stof en los vuil met een zachte bezem en een stofblik. Indien je een vochtige dweil wenst te gebruiken, volg dan zeker de onderstaande instructies voor een intensievere reiniging:

 1. Verdun 1 dop Quick-Step Reinigingsproduct in een emmer met 5 liter water;
 2. Drenk de Quick-Step dweil in deze oplossing;
 3. Wring goed uit;
 4. Zorg ervoor dat de dweil slechts licht bevochtigd is voordat je de vloer schoonmaakt;
 5. Beweeg de Quick-Step Cleanmop altijd naar je toe en maak een zigzagbeweging over de vloer;
 6. Veeg de hele vloer schoon zonder de microvezeldoek op te tillen;
 7. Veeg in de lengterichting van de panelen;
 8. Verdeel de oplossing gelijkmatig over de hele vloer;
 9. Giet de emmer met oplossing nooit over de vloer;
 10. Veeg de vloer altijd droog met een microvezeldoek tot alle vocht verdwenen is.

Controleer de luchtvochtigheid in je huis

Een adequate luchtvochtigheid in de kamer (tussen 30 en 85%) is van cruciaal belang om je vloer te beschermen. Warme lucht wordt gemakkelijk te vochtig, waardoor de parketplanken kunnen uitzetten. Hoe kouder de lucht, hoe minder vocht deze bevat, waardoor hout kan krimpen. In de winter drogen verwarmingssystemen de lucht binnenshuis verder uit.

Een hygrometer kan je meer vertellen over de luchtvochtigheid in je huis. Bevestig deze aan een binnenwand, niet al te dicht bij een raam. Als de lucht te droog of te vochtig is, kunnen luchtbevochtigers en -ontvochtigers en luchtzuiveringstoestellen een oplossing bieden.

Verwelkom een beetje groene hulp

Er is ook een natuurlijke manier om luchtvochtigheidsproblemen in je huis op te vangen, namelijk kamerplanten. Ze geven zuurstof af en bevochtigen en zuiveren de lucht. Niet alleen goed voor je parketvloer, maar ook voor je gezondheid. Twee vliegen in één klap!

Geef je vloer de geschikte behandeling

Net als natuursteen moeten geoliede parketvloeren regelmatig behandeld worden. Door te oliën voorkom je dat je parket er droog en dof gaat uitzien. Met de juiste olie, zoals de Quick-Step Oil Care, komt de natuurlijke schoonheid van je vloer tot haar recht.

Voor geoliede parketvloeren die intensief onderhoud en regelmatige reparatie vereisen, kun je de Quick-Step Maintenance Oil gebruiken. Gebruik de Quick-Step Onderhoudsolie om de 6 tot 12 maanden voor intensief onderhoud en reparatie.

Ontdek onze geoliede parketvloeren

3 tips voor het oliën van een vloer

Geoliede parketvloeren hebben een mooie glans en de olie beschermt ze bovendien tegen vuil. Bij het oliën van een parketvloer zijn er drie stappen die je moet volgen voor een uitstekend resultaat. Lees onze eenvoudige instructies hieronder!

1. Olie de vloer regelmatig opnieuw in

Het is belangrijk te weten dat Quick-Step's geoliede parketvloeren al met olie behandeld zijn en niet geschuurd mogen worden. Wij raden aan om de vloeren een- of tweemaal per jaar opnieuw in te oliën in ruimtes die onderhevig zijn aan slijtage, maar minder vaak in ruimtes die niet zoveel gebruikt worden. Als de vloer er droog uitziet of als vlekken moeilijk te verwijderen blijken, moet er opnieuw ingeolied worden. Stofzuig en dweil de vloer zorgvuldig en laat hem daarna minstens een half uur drogen.

2. Meerdere dunne lagen olie zijn beter dan één dikke laag

Wrijf je parketvloer met een microvezeldoek in met een dunne, gelijkmatige laag Quick-Step Onderhoudsolie. Je plaatselijke dealer kan je helpen met advies over het geschikte product. Er is witte en transparante onderhoudsolie verkrijgbaar.

Laat de Quick-Step Onderhoudsolie een paar minuten intrekken. Wrijf ten slotte met een propere microvezeldoek over het oppervlak.

3. Laat de vloer rusten

Laat de vloer gedurende minstens 12 uur, bij voorkeur tot 24 uur, rusten en uitharden.

Bekijk de video


Vond je dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback!

Oeps! Er is iets misgegaan.

Er is een onbekende fout opgetreden. Gelieve het opnieuw te proberen. Neem contact op als het probleem blijft bestaan.


Gerelateerde artikels

 • Zo maak je je parketvloer schoon
 • Zo reinig je je nieuwe parketvloer de allereerste keer
 • Hoe verwijder je vlekken van je parketvloer?

Vind een verdeler in jouw buurt

Of je nu al de perfecte vloer hebt gevonden of nog wat verder wilt verkennen: ons uitgebreide netwerk van Quick-Step verkooppunten is nooit ver weg.