Hoe vervang je een plank in een vloer van hardhout

Dit heb je nodig: een invalzaag met een geleider, een mes, een beitel, een pen, houtlijm, schuurpapier, een stofzuiger, handschoenen, plakband, een hamer en een stootblok.

Een beschadigde plank in je houten vloer is altijd een doorn in het oog, maar geen paniek, je moet daarom de vloer niet helemaal opnieuw leggen. Vervang gewoon de beschadigde plank aan de hand van deze stappen.

 1. Zorg er in de eerste plaats voor dat het onbeschadigde deel van je vloer goed beschermd is voordat je aan de slag gaat. Gebruik hiervoor een ondervloer of stuk doek.
 2. Markeer de plank die je gaat vervangen met plakband. Zo blijf je uit de buurt van de onbeschadigde planken.
 3. Maak met de invalzaag twee parallelle insnijdingen in de lengte van de plank. Laat minstens 10 cm vrij aan de rand. Stel de diepte van je invalzaag in op de precieze dikte van de planken om te voorkomen dat je doorheen de ondervloer zaagt.
 4. Zaag vanaf de insnijdingen van het midden naar de hoeken van de plank en ga zo dicht mogelijk tot aan de rand.
 5. Hef het eerste deel van de plank eruit met een beitel. Ga op dezelfde manier te werk voor de rest van de beschadigde plank. Stofzuig de opening waar de plank zat.
 6. Als je per ongeluk de ondervloer hebt beschadigd, herstel je dit met wat plakband.
 7. Nu is het tijd voor de nieuwe plank.
 8. Verwijder de plakband op de beschadigde plank. Deze heb je niet meer nodig. Bereid de nieuwe plank voor door de lagere groef aan de lange kant er volledig af te zagen. Let op dat je alleen in de groef zaagt! Vergelijk dan de nieuwe plank met de plank die je net hebt verwijderd, en beoordeel het resultaat.
 9. Zaag dan 15 tot 20 cm van de tong aan de lange kant van de plank. Doe dit aan de tegenovergestelde kant van waar je de plank erin gaat schuiven. Schuur de rand op.
 10. Breng houtlijm aan op de tong van de planken die al geplaatst zijn. Maar overdrijf niet. Meer lijm is zeker niet altijd beter.
 11. Schuif de nieuwe plank in de opening, zo dicht mogelijk tegen de korte kant en klik de lange kant erin. Tik met een stootblok de plank dichter totdat hij perfect is geplaatst. Vergeet niet om de overtollige lijm af te vegen.
 12. Plaats ten slotte minstens twee uur een gewicht van min. 40 kg op de nieuwe plank.

Bekijk de video


Vond je dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback!

Oeps! Er is iets misgegaan.

Er is een onbekende fout opgetreden. Gelieve het opnieuw te proberen. Neem contact op als het probleem blijft bestaan.


Gerelateerde artikels

 • Zo repareer je een Quick-Step parketvloer
 • Hoe gebruik je de Quick-Step herstelkit?

Vind een verdeler in jouw buurt

Of je nu al de perfecte vloer hebt gevonden of nog wat verder wilt verkennen: ons uitgebreide netwerk van Quick-Step verkooppunten is nooit ver weg.