Hoe vervang je een beschadigde vinyl plank

Heb je een plank in je vloer die zwaar beschadigd is? Geen paniek, je hoeft er niet helemaal opnieuw te beginnen. We tonen je hoe je een beschadigde plank kan vervangen.

Laat eerst en vooral de nieuwe plank acclimatiseren in de kamer. Enkele uren zijn voldoende. Ondertussen focussen we op het verwijderen van de gebroken plank.

Markeer de beschadigde plank, zodat je zeker de juiste eruit haalt. Plak de contouren van die plank af met tape zodat ze goed opvalt. Zo vermijd je snijden in de naburige planken.

Maak een zaagsnede in de lengte van de plank, maar blijf 10 cm weg van de uiteinden. Maak daarna vier nieuwe incisies van aan de hoeken tot je aan je zaaglijn. Zo krijg je de plank wat makkelijker los. Let wel dat je niet in de volgende plank zaagt.

Wanneer de plank eruit is, goed stofzuigen. Heb je de onderlaag beschadigd, herstel die dan met wat tape.

Neem er vervolgens een nieuwe plank bij en teken een zaaglijn op de klikkant. Doe hetzelfde op de onderkant van de plank zodat je weet tot waar die rand ongeveer kwam. Later gaan we dit deel lijmen, vandaar. Zaag vervolgens de groeven eraf met een invalzaag. Oppassen voor je kabel!

Pro-tip: om makkelijk de perfecte lijn af te tekenen kan je ook een tweede plank gebruiken, die bovenop de tand van de plank te leggen, en zo de perfecte snijlijn af te tekenen.

Breng wat koudlaslijm aan op de rand van de korte en lange zijde van de omringende planken. Doe hetzelfde op de tand van de plank die al in de vloer ligt. Gebruik vooral niet te veel lijm. Plaats de nieuwe plank in de opening, zo dicht mogelijk bij het korte uiteinde en klik de langere zijde vast in de vloer. Wrijf overtollige lijmresten meteen weg.

Pro-tip: gebruik koudlaslijm. Gewone lijm is te dik.

Verdeel een gewicht van ongeveer 40kg over de nieuwe plank, en laat minstens twee uur drogen. Daarna is je vloer zo goed als nieuw.

Bekijk de video

Ook interessant:


Vond je dit artikel nuttig?

Bedankt voor je feedback!

Oeps! Er is iets misgegaan.

Er is een onbekende fout opgetreden. Gelieve het opnieuw te proberen. Neem contact op als het probleem blijft bestaan.


Gerelateerde artikels

  • De Quick-Step reparatiekit gebruiken
  • Hoe hou ik mijn Livyn-vloer krasvrij?
  • Hoe herstel ik kleine beschadigingen aan mijn Quick-Step-vinylvloer?

Vind een verdeler in jouw buurt

Of je nu al de perfecte vloer hebt gevonden of nog wat verder wilt verkennen: ons uitgebreide netwerk van Quick-Step verkooppunten is nooit ver weg.

Beste bezoeker,
Ook in deze Corona-tijden blijf je welkom bij onze dealers. Samen respecteren we uiteraard alle regels en zetten we maximaal in op veiligheid.
Of je kan je samples of vloer bestellen in onze webshop en kiezen voor levering bij je thuis. Voor sommige collecties kunnen de levertijden wel langer zijn dan normaal.
#houhetveilig #samensterk