Go to content Go to search

Hoe je begint met het leggen van je vinylvloer

Heb je gekozen voor een vinylvloer en wil je deze zelf plaatsen? We helpen je graag op weg en laten je stap voor stap zien hoe je dit moet doen.

Voordat je begint met het leggen van je vinyl

Meet de breedte van je kamer en deel het overeenkomstige getal door de breedte van een plank. Je weet nu hoeveel volle rijen planken je nodig hebt. Maak een markering op de muur waar je de laatste volle plank gaat leggen. De resterende centimeters die je niet met een volledige plank kunt opvullen, kun je verdelen over twee planken die je aan de uiteinden van de vloer kunt gebruiken. Werk niet smaller dan 5 cm. Dit zal de stabiliteit van je vloer bevorderen.

De ondervloer plaatsen

Je bent nu klaar om je ondervloer te leggen. Als je niet zeker weet hoe je dat precies moet doen, bekijk dan zeker onze video “Hoe plaats je een ondervloer voor een vinylvloer?”.

Je planken uitpakken en controleren

Nadat je de ondervloer geplaatst hebt, kun je de planken uit de verpakking halen en de verschillende planken uit de verschillende dozen door elkaar gebruiken om te voorkomen dat er te veel identieke patronen en kleurvariaties naast elkaar liggen. Controleer ook alle planken voor en tijdens de plaatsing bij optimale lichtomstandigheden. Gebruik nooit beschadigde planken. 

Bepaal de richting

Je krijgt het beste effect als je het vinyl in lijn met de langste muur legt, parallel met de hoek waaronder het licht je kamer binnenkomt. Zorg ervoor dat de eindverbindingen van opeenvolgende rijen nooit op één lijn liggen. Dit betekent dat je de eindverbindingen afwisselend zult moeten uitlijnen. Zorg ervoor dat de korte voegen van je planken altijd ten minste 30 cm verspringen. Zo bekom je het beste resultaat.

Aangezien een muur bijna nooit helemaal recht is, is het beter om je eerste plank niet vlak tegen een muur te leggen.

Alpha Vinyl

Alpha Vinyl kan op twee verschillende manieren geplaatst worden. De voorkeursmethode is methode A (hoek-hoek):

Methode A

  • Roteer eerst de korte zijde van de te plaatsen plank in de korte zijde van de reeds geplaatste plank door middel van het wentelprincipe.

  • Til vervolgens de nieuw geplaatste plank omhoog tot je een hoek van 20°-30° bekomt. De al geplaatste planken in dezelfde rij zullen mee opgetild worden omdat de korte kanten ervan al verbonden zijn.

  • Plaats nu je BEIDE handen dicht tegen de groef en trek de lange kant van de plank naar je toe.

  • De planken zullen nu in elkaar klikken. Je kunt de tand in de groef of de groef op de tand plaatsen. De tand-in-groefmethode is de meest gebruikelijke en makkelijkste manier. Als methode A niet mogelijk is (bv. op moeilijk bereikbare plaatsen), kun je methode B gebruiken (hameren).

Methode B

Met Uniclic® kun je de planken ook aan elkaar bevestigen door ze in elkaar te hameren. Je hoeft ze dus niet op te heffen. Voor deze methode heb je het speciale Uniclic®-stootblok nodig. Bevestig de planken niet aan elkaar door één keer hard te hameren. Om schade aan de planken te vermijden, moet je geleidelijk aan elkaar hameren.

  • Je kunt eerst de korte of lange kant van de plank verbinden door ze te wentelen en daarna de andere kant verbinden door te hameren.
  • Op plaatsen waar het te moeilijk is om de Uniclic®-planken met het stootblok te plaatsen (bv. tegen een muur), kun je ze aan elkaar bevestigen met het trekijzer en een hamer.
  • Controleer na het plaatsen van elke plank, en voor je verder gaat met de volgende plank, elke groef aan de korte en lange zijde om er zeker van te zijn dat er geen hoogteverschillen of openingen zijn.
  • Ga zo - rij per rij - verder naar het einde van de kamer. De gemakkelijkste werkwijze is om op de reeds geplaatste planken te gaan zitten.

  • Zorg dus altijd aan alle kanten van de vloer, rond buizen, aan dorpels en onder deurlijsten voor een uitzettingsvoeg van 8 mm (5/16 inch).

Raadpleeg de plaatsingsinstructies voor meer details over de plaatsing van Alpha Vinyl.

Meer informatie:

Bekijk de video

Vond je dit artikel nuttig?
Hoe kunnen we dit artikel verbeteren?

Bedankt voor je feedback!

Oeps! Er is iets misgegaan.

Er is een onbekende fout opgetreden. Gelieve het opnieuw te proberen. Neem contact op als het probleem blijft bestaan.